Voittava hakemus

Voittava hakemus

Horisontti Eurooppa -ohjelman lukuisat rahoitushaut ovat avoimia EU- ja kumppanimaissa rekisteröityneille yrityksille, yliopistoille ja muille toimijoille. Kaikki samaan hakuun eri puolilta Eurooppaa tulleet hakemukset pisteytetään yhteistä kriteerilistaa vasten, joka on saatavilla hakukuulutuksen dokumentaatiosta. Hakemusvaiheessa rahoittajan kanssa ei ole mahdollista neuvotella, vaan tulee itse tietää, mihin hakuun kannattaa lähteä mukaan, ja miten voittava hakemus kirjoitetaan. Rahoituspäätökset perustuvat vain ja ainoastaan siihen, mitä hakemuksissa lukee. Jos jotain itselle tärkeää argumenttia ei ole kerrottu hakemuksessa, sitä ei ole oteta arvioinnissa huomioon. Toisin sanoen parhaat hakemukset – ei siis välttämättä parhaat innovaatiot – saavat rahoituksen.

Hyväkin innovaatio voi jäädä ilman rahoitusta, jos hakemusta ei ole tehty huolellisesti

Hakukuulutuksissa esitetään usein yksityiskohtaisia vaatimuksia rahoitettaville hankkeille. Esimerkiksi: mikä ongelma halutaan ratkaista, minkä tyyppiseen teknologiaan ratkaisun tulee perustua, millainen vaikuttavuus hankkeella tulee olla, ja onko kyseessä perustutkimus vai kaupallistamisvaihe. Voittava hakemus vastaa kaikkiin hakukuulutuksen vaatimuksiin – ja vain niihin. Rajallista sivumäärää ei kannata tuhlata sellaisten asioiden kuvaamiseen, jotka eivät paranna hakemuksen pisteitä. Heti alkuun tärkeintä onkin löytää itselle sopivin haku. Horisontti-ohjelmassa on satoja rahoitushakuja, joten valinnanvaraa riittää.

Esitetyn ratkaisun ja hankkeen tulee luonnollisesti olla uusi ja innovatiivinen. Lisäksi sen tulee edistää EU:n isoja tavoitteita, kuten vihreää siirtymää, digitaalista siirtymää, talouden kasvua tai kilpailukykyä, tai vähintäänkin olla haittaamatta näitä. Esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden käyttöön liittyviä hankkeita ei rahoiteta ollenkaan. 

Voittavasta hakemuksesta käy selkeästi ilmi, mitä uutta innovaatio tuo Euroopalle, mitkä ovat kilpailevat ratkaisut ja miksi juuri sinun ratkaisusi on parempi kuin muiden. Edelläkävijyys ja vaikuttavuus tulee kertoa vertailukelpoisessa ja mitattavassa muodossa, pelkkä maininta ”markkinoiden paras” ei riitä. Kaiken kaikkiaan oma idea, hankkeen tavoitteet, hankesuunnitelma ja tavoiteltu lisäarvo Euroopalle pitää pystyä esittämään niin selkeästi, että hakemuksen evaluaattori ymmärtää ensilukemisella, miksi hanketta kannattaa rahoittaa. Tämän vuoksi hakemuksen kirjoittamisen tulee varata riittävästi aikaa. Kalenteriaikaa on hyvä olla ainakin kolme kuukautta ja työaikaakin muutama sata tuntia. Hakemusta ei yleensä voi tehdä liian hyvin.

Horisontti-ohjelman hakuja voi selata täältä (EU Funding and Tender Portal). Kilpailevia hakemuksia tulee ympäri Eurooppaa, joten kilpailu rahoituksesta on todella kovaa. Vain parhaat hakemukset saavat rahoituksen – mutta toisaalta yhdelle hankkeelle voi saada tukea miljoonia tai jopa kymmeniä miljoonia euroja.

 


Jos tarvitset apua hakemuksen kirjoittamiseen, niin ota yhteyttä!

elina.voutilainen@projektipaja.fi; 040 5527411

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.